Kezdőlap


E-mail küldés

English


Deutsch

Fogszabályozás

 

Mikor a legjobb belekezdeni a fogszabályozásba?

Bár egy fogszabályozó fogorvos bármely életkorban szebbé tudja varázsolni a mosolyunkat, de erre mindenkinél létezik egy ideális időszak. Ebben az időszakban lehet elérni a legjobb végeredményt a legkevesebb idő alatt és a legkevesebb pénz ráfordításával. Az Amerikai Fogszabályozó Szakorvosok Társasága 7 éves korra teszi azt az időszakot, amikor már érdemes ortodonciai vizsgálatokat végezni, ill. szükség esetén belekezdeni egy fogszabályozó kezelésbe.

 

Mi a korai kezelés előnye?

A fogszabályozás nem csak a fogak egyenességéről, a mosoly esztétikájáról szól, hanem arról is, hogy a harapás jól legyen. A jó harapáshoz jó fog- és állcsont helyzet szükséges. Az állcsontok és a fogak helyzete határozza meg a mosolyt, az arcesztétikát, a rágást, a fogak tisztíthatóságát. Fontos, hogy ebben a korban még lehet irányítani az állcsontok növekedését így későbbi komplikációktól menthetjük meg páciensünket ill. a fennálló problémát már nagyban javíthatjuk. Ezzel együtt a gyerek önbizalmát, önképét is fejlesztjük.

 

A korai kezelés közvetlen eredményei a következők:

  • Torlódott fogazatban helyteremtés
  • Harmonikus arcprofil, jó harapási forma kialakítása az állcsontok növekedésének irányításával
  • A kiálló elülső fogak rendezésével csökken a frontog trauma valószínűsége
  • Helyfentartás még elő nem bújt fogak számára
  • Csökken a későbbi esetleges foghúzás valószínűsége
  • Csökken a későbbi esetleges fix fogszabályozó kezelés időtartama

Miért éppen 7 éves kor javasolt?

Ebben a korban, már előbújtak az első nagyörlők, amelyek kialakítják a harapást hátul. Ilyenkor már nagyrészt az első négy frontfog is előtörőben van, így a fogszabályozó szakorvos már fel tudja mérni, mind a hátsó, mind az elülső harapási formát. Minél előbb felismerjük a problémát, annál nagyobb az esély arra, hogy gyönyörű legyen az a mosoly!

 

Felnőtt kezelések

Fogszabályozók már nemcsak gyereknek léteznek. A fogmozgatások bármely életkorban kivitelezhetők, ha egészséges az íny, a fogágy, a fogakat körülvevő csontállomány. A fogszabályozó készülékek széles tárháza áll már rendelkezése felnőtt korban is, az új mosolyán már ma elkezdhetünk dolgozni!

A fogszabályozó kezelések idősebb korban is javíthatják megjelenését, önbizalmát. Viszont nemcsak az esztétikát kell figyelembe venni, a torlódott fogak és a rossz harapási forma hajlamosít az ínybetegségek kialakulására, csontpusztulásra, fogszuvasodásra, a fogak rendellenes kopására, fejfájásra, állkapocs izületi problémákra is!

De vannak jó hírek! Az új fogszabályozó technikáknak köszönhetően nagyban le tehet csökkenteni a diszkomfort mértékét, csökken a visszajárások száma és csökken a kezelési idő is. Többfajta esztétikájú készülék közül is lehet választani, vannak hagyományos fém fogszabályozók, esztétikus fogszabályozók, és láthatatlan kezelések is.

Az első vizsgálatokat követően, meg tudjuk állapítani milyen egyéni kezelésre van szüksége, mennyi ideig fog az tartani és mennyibe fog kerülni.

Rendelőnk betegeinek nagyobb része felnőtt páciens, és ők mind egyetértenek velem abban, hogy sosincs túl késő ahhoz, hogy megnyerőbb legyen a mosolyunk.

 

Fogszabályozó készülékek

 

Kivehető készülékek

különböző aktív lemezek: egyszerű, kivehető fogszabályozó készülékek. Kisebb fogtorlódások és a fogak kisebb helyzeti rendelenességeinek kezelésére szolgálnak. funkciós készülékek: ezekkel a készülékekkel már az  állcsontok növekedését is irányítani lehet, ezáltal jó harapási forma és a harmónikus arcprofil érhető el.

 

ÚJ! Trainerek

A funkciós készülékek új fajtája. Ez már nem tartalmaz fém és kemény műanyag részeket, tiszta átlátszó szilikongumiból készül, nagyon kénylemes viselet a korábbi kivehető fogszabályozókhoz képest. Segít leszokni a rossz szokásokról, mint a szájlégzés, nyelvlökéses nyelés, ujjszopás, irányítja a növekedést ezáltal biztosítja az állcsontok optimális fejlődését. Egyúttal a torlódott, ferde fogakat is sorba rendezi. 

 

Rögzített készülékek:

 

Hagyományos fém, ”twin” bracketek

Alkalmazásukkal 13 éves kor után a fogak és az állcsontok egymáshoz való viszonya és szabályos fogív alakítható ki. A fogakra felragasztott bracketekben, a moláris fogakon tubusokban, vagy gyűrűkben rögzített különböző fogszabályozó ívek mentén mozgatják a fogakat a kezelés céljának megfelelő helyükre. 

 

 

PORCELÁN

Kiváló esztétikájú és nagyhatékonyságúmegoldás azoknak, akik nem akarnak hagyományos fém fogszabályozót viselni, viszont nem engedhetik meg maguknak a drágább esztétikus fogszabályozó kezeléseket. Az egyesével felragasztott tiszta kerámia bracketek esztétikáját fokozza, hogy az ívet magába foglaló slot sem készül már fémből! Ezek a bracketek nem színeződnek el, gyerekek és felnőttek egyaránt hordhatják.

hagyományos fém
összehasonlítás
GAC Mystique

 

 

In-Ovation C (aktív önligírozó technika) ÚJ!

 

Ez a legszebb önligírozó fogszabályozó készülék napjainkban. A bracket tiszta kerámiából készül, és mivel a rajta található kis, fém zár ródium bevonatú, ezért az esztétikája egyedülálló. Az aktív önzáró technikának és a bioforce íveknek köszönhetően minden fogra, a kezelés minden fázisában, az optimális erő hat. Ennek következtében a fogszabályozó kezelés hatékonyabbés hatásosabb, azaz a végeredmény jobb és gyorsabban elérhető. Ez a készülék minden életkorban használható, a páciensek számára kényelmes viselet, kevesebb visszajárást igényel, különösen hatékony és egyben egyedülálló esztétikájú.

 

Retenció

Amint lekerül a fix fogszabályozód megkezdődik a fogszabályozás retenciós fázisa. A retenciós időszak általában 1.5-2 évig tart. Ezt a periódust legalább annyira komolyan kell venni, mint a rögzített fogszabályozós időszakot, hisz annak a végeredménye csak így lesz tartós. Ne vesszen kárba az eddig ráfordított idő és energia!

A retenciós készülékek kivehető fogszabályozók, több típusuk van. Pontosan illeszkednek a szépen rendbe rakott fogsorodra, nem hagyják elmozdulni a fogaid. Mindig tiszta fogra kell felhelyezni, ill.  ezeket a retenciós készülékeket is tisztítani kell fogkrémmel, fogkefével majd langyos vízzel leöblíteni.

Ezeket a készülékeket érdemes az első évben a nap 24 órájából minél többet hordani, majd egy év után, ha a helyzet engedni, akkor át lehet térni csak az éjszakai hordásra.

 

Ortognáth sebészet

Ortognáth sebészet alatt általában a felső és az alsó állcsont repozíciós műtéteit értjük. Erre akkor kerülhet sor, ha az eltérés az állcsontok helyzetében, fejlődésében olyan nagy a normálistól, hogy az már nem hozható helyre önmagában egy fogszabályozó kezeléssel. Természetesen ez egy komoly beavatkozás, ezért ha a legújabb fogszabályozó technológiák engedik, akkor elkerüljük ezt a lépést. Ha már gyerekkorban észrevesszük az állcsontok fejlődésének rendellenességét, akkor abban a korban még egyszerű fogszabályozó készülékekkel is kezelni tudjuk ezt a problémát és így elkerülhetőek később ezek a műtétek.

Bejelentkezés

 

Dr. Béres Péter

kedd 9-19, csütörtök 13-18
Telefon (+36 79) 421 640

Dr. Péter Ágnes

hétfő, szerda 13-19, kedd 8-10,
csütörtök, péntek 8-12
Telefon (+36 20) 211 6667

Dr. Kajtor Ágnes

TB támogatott (18 éves korig) fogszabályozás
hétfő, szerda, csütörtök 8-13
Telefon (+36 20) 494 5891

 

Rendelőnkben bank- és egészségkártyával is fizethet!

 

Pro Dentes Bt.